بی بی سی فارسی

BBC ‮فارسی
  1. تنش‌های نظامی میان دو کشور هند و پاکستان، همچنان در حال افزایش است. هند اعلام کرده که چندین پایگاه نظامی‌اش هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفته‌اند و پاکستان را مسئول این حملات دانسته است. در مقابل، اسلام‌آباد این اتهامات را «بی‌اساس» و بخشی از یک «تبلیغات سیاسی» توصیف کرده است.
  2. هنگامی که تعرفه‌های ترامپ نسخه ۱.۰ در سال ۲۰۱۷ بر چین تحمیل شد، جنوب‌شرقی آسیا از راهبرد متنوع‌سازی موسوم به «چین به‌علاوه یک» سود برد؛ تولیدکنندگان کارخانه‌های خود را به ویتنام، کامبوج و کشورهای اطراف منتقل کردند، وابستگی به چین را کاهش دادند و به این ترتیب، از راهبرد جداسازی اقتصادی مورد نظر واشنگتن حمایت کردند.
  3. دعوت رسمی محمد شیاع سودانی، نخست‌وزیر عراق، از احمد شرع، رئیس جمهور موقت سوریه، برای شرکت در نشست سران اتحادیه عرب که قرار است ۱۷ ماه مه در بغداد برگزار شود، توجه گسترده‌ای را در جهان عرب برانگیخته است، آن هم در شرایطی که برخی شخصیت‌ها و گروه‌های سیاسی در داخل عراق مخالفت‌هایی را ابراز کرده‌اند.
  4. طرح احتمال تغییر نام خلیج فارس از سوی دولت آمریکا در آستانه سفر دونالد ترامپ به کشورهای حاشیه جنوبی آن، همانطور که می‌شد حدس زد واکنش تند مقامات ایران، بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی و حتی چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی را برانگیخته است.
  5. پس از نشستی که تنها در سه جلسه و طی ۲۴ ساعت برگزار شد، ۱۳۳ کاردینال، رابرت پرووست را به عنوان پاپ جدید انتخاب کردند؛ کسی که اکنون با نام پاپ لئو (لئون) چهاردهم شناخته می‌شود.
  6. رابرت پرووست ۶۹ ساله، به عنوان دویست و شصت و هفتمین رهبر کلیسای کاتولیک انتخاب شده است. اولین رهبر کلیسای کاتولیک از آمریکاست. به لحاظ فنی، هر مرد مسیحی که غسل تعمید شده، می‌تواند برای این مقام در نظر گرفته شود اما از سال ۱۳۷۸ میلادی تاکنون، همه پاپ‌ها از میان کاردینال‌هایی انتخاب شده‌اند که خود برای تعیین پاپ رای می‌دهند. به لحاظ فنی، هر مرد مسیحی که غسل تعمید شده، می‌تواند برای این مقام در نظر گرفته شود اما از سال ۱۳۷۸ میلادی تاکنون، همه پاپ‌ها از میان کاردینال‌هایی انتخاب شده‌اند که خود برای تعیین پاپ رای می‌دهند. اگرچه پیش‌بینی اینکه چه کسی به‌عنوان پاپ بعدی انتخاب خواهد شد دشوار است، تقریبا مطمئن هستیم که او یک مرد متاهل نخواهد بود.
  7. رویا کریمی، زن افغان که زمانی کودک‌همسر بود، امروز یکی از چهره‌های موفق بدن‌سازی در نروژ است. داستان زندگی او، تصویری از مبارزه با سنت‌های محدودکننده، بازسازی هویت فردی و الهام‌بخشی برای زنانی است که همچنان با قید و بندهای گسترده روبه‌رو هستند.
  8. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا اخیرا مدعی شده که تنها کشورهایی در جهان کار غنی‌سازی اورانیوم را انجام می‌دهند که به سلاح هسته‌ای دسترسی دارند. او اصرار دارد که ایران به کلی از غنی‌سازی اورانیوم دست بکشد و برای تامین سوخت رآکتورهای هسته‌ای یا استفاده‌های صلح‌آمیز دیگر، اورانیوم غنی‌شده را از خارج وارد کند. آیا ادعای آقای روبیو صحت دارد؟
  9. با پدیدار شدن دود سفید از دودکش کلیسای سیستین، رای‌گیری کاردینال‌ها سرانجام به پایان رسید و رهبر جدیدی برای کاتولیک‌های جهان انتخاب شد. پاپ جدید رابرت پرووست ۶۹ ساله است و او را لئو چهاردهم خواهند خواند. انتخاب پاپ جدید می تواند تاثیری عمیق بر کلیسای کاتولیک و ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون پیرو این مذهب در سراسر جهان داشته باشد. او اولین آمریکایی خواهد بود که نقش پاپ را به عهده می‌گیرد، اگرچه به دلیل سال‌های زیادی که به عنوان مبلغ در پرو زندگی کرده، پیش از اینکه اسقف اعظم در آنجا شود، به همان اندازه یک کاردینال از آمریکای لاتین محسوب می‌شود.
  10. فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اسرائیل را متهم کرده است که سعی دارد آمریکا را به یک «جنگ بی‌پایان» در خاورمیانه بکشاند. حسین سلامی به مقام‌های آمریکا هشدار داد که « فریب» سخنان نخست‌وزیر اسرائیل را نخورند. او در ادامه گفت: «به دشمنان هشدار جدی می‌دهیم اگر دست از پا خطا کنید درهای جهنم را به روی شما خواهیم گشود.» اسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل پیشتر تهدید کرد که ایران به همان سرنوشتی دچار خواهد شد که حماس در غزه با آن مواجه شد.
  11. پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، به سربازان تراجنسیتی (ترنسجندر) ارتش آمریکا بین ۳۰ تا ۶۰ روز فرصت داده که یا به صورت داوطلبانه آماده ترک ارتش شوند و یا منتظر اخراج رسمی بمانند. این اقدام وزیر دفاع بلافاصله پس از آن انجام گرفت که دو روز پیش - سه‌شنبه ششم می - دیوان عالی ایالات متحده به دولت دونالد ترامپ اجازه داد تا ممنوعیت خدمت سربازان تراجنسیتی (ترنسجندر) را در ارتش اجرا کند.
  12. دومین دادگاه ظاهر قدیر، معاون مجلس نمایندگان سابق افغانستان امروز در نایروبی، پایتخت کنیا برگزار شد. او سه هفته پیش وقتی می‌خواست در هتل سفاری پارک در شهر نایروبی، پایتخت کنیا اتاق برای خود رزرو کند، بازداشت شد.
  13. انتشار گزارش خبرگزاری آسوشیتد‌پرس درباره قصد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده برای جایگزینی نام «خلیج عربی» به جای «خلیج فارس»‌ واکنش منفی طیف وسیعی از ایرانی‌ها را- از مردم عادی تا فعالان سیاسی موافق و مخالف حکومت ایران- به همراه داشته است. اما این نخستین بار نیست که ترامپ سعی دارد نام مکان‌های تاریخی را تغییر دهد.
  14. دولت اسرائیل طرحی را برای گسترش دامنه حمله نظامی در غزه و اشغال مناطق بیشتری تصویب کرده است.
  15. تصمیم مسئولان بارسلونا لزوما بر پایه شایستگی نبود: مورینیو در کارنامه‌اش قهرمانی در لیگ برتر و لیگ قهرمانان اروپا را داشت، در حالی که گواردیولا فقط یک سال را به عنوان سرمربی تیم دوم بارسلونا گذرانده بود. این تصمیمی بود که خیلی برای مورینیو گران تمام شد و بدل به نیروی محرکه شیوه مورد علاقه او شد. آن شیوه چه بود؟
  16. با نزدیک شدن به فصل گرما، کمبود آب در ایران بیش از پیش چهره واقعی خود را نشان می‌دهد. کاهش شدید منابع آب زیرزمینی، فرونشست زمین در دشت‌های کلیدی، کاهش جریان رودخانه‌ها، و شور شدن آب‌های آشامیدنی در برخی استان‌ها، همگی حکایت از تابستانی دشوار دارند. در چنین شرایطی، برخی چشم به تحولات بین‌المللی و احتمال رفع تحریم‌ها دوخته‌اند، اما بحران آب ایران ریشه‌ای عمیق‌تر و ساختاری‌تر دارد که با گشایش‌های مالی یا رفع محدودیت‌های خارجی به تنهایی حل نخواهد شد.
  17. صبح روز جمعه، سخنگوی وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که پکن در حال بررسی احتمال انجام مذاکرات تعرفه‌ای با ایالات متحده است.
  18. بنیتو موسولینی، رهبر فاشیست‌های ایتالیا، به داشتن معشوقه‌های بسیار شهرت داشت. اما بی‌شک مهم‌ترین آن‌ها آخرین معشوقه‌اش، کلارا پتاچی بود که ۸۰ سال پیش در روز ۲۸ آوریل ۱۹۴۵، در کنار او تیرباران شد.
  19. روز چهارشنبه که ۱۳۳ کاردینال کاتولیک برای انتخاب جانشین پاپ فرانسیس پشت در بسته نمازخانه سیستین در واتیکان جلسه می‌کنند، هر یک از آنها سوگند یاد می‌کند که جزییات این نشست را در تمامی طول عمر خود محرمانه نگه دارد.
  20. هند و پاکستان، دو کشور هسته‌ای همسایه، بر سر کشمیر دو جنگ و یک درگیری محدود داشته‌اند. اما دلیل اختلاف آنها در مورد این سرزمین چیست و چگونه شروع شد؟
  21. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران در پاسخ به تهدیدهای آمریکا، گفته است تهران به عنوان یکی از امضاکنندگان معاهده ان‌پی‌تی، «کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هسته‌ای را دارد.» وزیر خارجه آمریکا پیش‌تر گفته بود ایران باید غنی‌سازی هسته‌ای و ساخت موشک‌های دوربرد را متوقف کند.
  22. تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال بی‌بی‌سی فارسی در خصوص پست وزیر خارجه عمان در شبکه اجتماعی ایکس برای تعویق دور جدید مذاکرات «به دلایل لجستیکی و فنی» گفت: «هیچگاه زمان و مکان حضور ایالات متحده در دور چهارم مذاکرات تایید نشده بود.» همزمان دونالد ترامپ به همه کشورهای جهان هشدار داده که هرگونه خرید نفت از ایران را متوقف کنند و یا منتظر تحریم‌های مضاعف آمریکا باشند.
  23. وزیر خارجه ایران اعلام کرده است که دور چهارم مذاکرات اتمی با آمریکا، با میانجی‌گری عمان، روز شنبه در رم برگزار خواهد شد. عباس عراقچی گفت که مقام‌های ایرانی یک روز قبل از این مذاکرات با نمایندگانی از بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپایی عضو توافق اتمی برجام دیدار خواهند کرد. ایران پیشتر گفته بود که کشورهای اروپایی به خواست خودشان در مذاکرات جاری با آمریکا حضور نداشته‌اند.
  24. عباس عراقچی،‌ وزیر خارجه ایران دور سوم مذاکرات با آمریکا را «خیلی جدی تر از گذشته» توصیف کرد و گفت که «به تدریج وارد بحث‌های جزئی‌تر، فنی‌تر و تکنیکی‌تر شده‌اند.» جلسه سوم مذاکرات ایران و آمریکا با میانجیگری عمان در مسقط برگزار شد. این جلسه همزمان آغاز مذاکرات هیئت‌های فنی و کارشناسی دو کشور بود. وزیر خارجه عمان از ادامه مذاکرات در روز شنبه آینده خبر داد. یک مقام آمریکایی هم این جلسه را «مثبت و سازنده» توصیف کرد.
  25. دو ماه پس از آنکه اسرائیل ورود کمک‌ها به غزه را مسدود کرده است، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ اعلام کرد که عملیات بشردوستانه در غزه در آستانه «فروپاشی کامل» قرار دارد. همزمان گزارش شده است که ‌اسرائیل با پهپاد به یک قایق حامل کمک‌های انسان‌دوستانه که به سمت غزه در حرکت بوده است، «حمله کرده است.»
  26. رونن بار اعلام کرد که روز ۱۵ و با شرکت در مراسم یادبود اعضای شین بت که در جریان خدمت جان باخته‌اند، این سمت را ترک خواهد کرد.
  27. ارتش ایالات متحده آمریکا اعلام کرده که تعداد نیروهایش را که در سوریه استقرار دارند به نصف کاهش داده است. براساس این گزارش تعداد نیروهای نظامی آمریکا به زیر هزار نفر رسیده است. شان پارنل، سخنگوی پنتاگون گفت که این کاهش نشان دهنده موفقیت ارتش آمریکا در مبارزه با شبه نظامیان داعش است.
  28. سال‌هاست که تحولات جنبش سیاسی-نظامی شیعیان زیدی در یمن که به «حوثی‌ها» معروف شده‌اند، به نام کشور ایران گره خورده است. این گروه با نام «انصارالله» بیش از ۱۰ سال است که کنترل حدود یک سوم از خاک یمن را در دست دارد. اما از آن‌جا که مناطق تحت کنترل حوثی‌ها بسیار پرجمعیت است، عملا حدود ۷۰ درصد از جمعیت یمن در یک دهه گذشته تحت حاکمیت حوثی‌ها زندگی کرده‌اند.