-
رئیس یکی از مخوفترین زندانها در دوران اعدامهای جمعی ۱۳۶۷، از نقش مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران در آن اعدامها پرده برداشته و گفته رهبر ایران به دنبال «اعدامهای بیشتر» است. حسین مرتضوی زنجانی میگوید نه به دنبال شهرت است، نه پاک کردن نامش، بلکه میخواهد حرفهایش جایی با صدای خودش ثبت شود، «چون اگر بمیرد» این فرصت از دست خواهد رفت. رئیس اسبق اوین از «کامیونهای حمل اجساد و اعدام بیقاعده زندانیان و اظهارات پدری درباره تجاوز به دخترش قبل از اعدام» سخن گفت و از نقشش در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران ابراز «ندامت» کرد.
-
در حالی که دو تیم پرهوادار ایران یعنی استقلال و پرسپولیس کمتر از ۲۴ ساعت دیگر برای کسب جام حذفی این کشور برابر هم قرار خواهند گرفت، سرمربیان این دو تیم در مصاحبههای خبری خود اظهاراتی کردهاند که سر تیتر وبسایتهای ورزشی ایران شده است.
-
-
یک مرد استرالیایی هنگام شنا در یکی از جزایر این کشور مورد حمله یک تمساح آب شور قرار گرفت، ولی توانست فکهای تمساح را باز کند و سرش را از آروارهای این حیوان بیرون بکشد و جان خود را نجات دهد. مارکوس مَکگوان، ۵۱ ساله، مشغول غواصی در یک استراحتگاه انحصاری در کوئینزلند استرالیا بود که مورد حمله این تمساح قرار گرفت. آقای مکگوان که در نتیجه حمله تمساح دچار جراجت شده، مفصل توضیح داده است که چگونه توانست فکهای این تمساح شکارچی باز کند و سر خود را بیرون بکشد.
-
مجموعهای از فرمانهای هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان در «جریده رسمی» از سوی وزارت عدلیه/دادگستری حکومت طالبان چاپ و منتشر شده است. طالبان رهبر خود را «امیرالمومنین» میخوانند و احکام و «هدایات» او بهعنوان عمدهترین منبع قانونگذاری حکومت و قاضیان طالبان لازمالاجرا است. حکومت طالبان تاکنون قانون اساسی و قوانین مدنی و جزایی مدون نداشته است.
-
اولین جلسه دادگاه نیلوفر حامدی روزنامهنگار زندانی امروز در دادگاه انقلاب تهران برگزار شد و بنا بر آنچه محمدحسن آجرلو همسر او گفته، این دادگاه هم مثل دادگاه دیروز الهه محمدی دیگر روزنامهنگار زندانی غیرعلنی، بدون حضور اعضای خانواده و بدون تعیین جلسه بعدی برگزار شده است. با اینکه به این دو روزنامهنگار اجازه داده شده وکیل انتخابی داشته باشند، اما وکلا درست قبل از جلسه دادگاه برای اولین بار موکلانشان را ملاقات کردهاند، فرصت مطالعه پرونده و تنظیم دفاعیه نداشتهاند و در دادگاه به آنها «فرصت صحبت داده نشده» است.
-
برای عملیات دقت زیاد و یک طناب لازم بود تا از فاصله دور در ماشین باز شود.
-
رضامراد صحرایی، وزیر پیشنهادی رئیسجمهور ایران با رای اعتماد مجلس شورای اسلامی، وزیر آموزش و پرورش شده است. از مجموع ۲۶۹ نماینده حاضر در جلسه امروز مجلس ایران، ۱۶۷ نماینده به آقای صحرایی رای موافق، ۸۶ نفر رای مخالف و ۱۴ نفر رای ممتنع دادند. خبرگزاریهای ایران میگویند رای ۲ نماینده هم باطله محسوب شده است. آقای صحرایی به نمایندگان وعده داده «کیفیت مدارس دولتی را آنچنان بالا ببریم که خانوادهها دغدغه انتخاب مدرسه نداشته باشند».
-
مهدی نصیری امروز، هیچ شباهتی با «نصیری کیهان» ندارد. او بنا بر نوشتهها و سخنرانیهایش از این نظام حکمرانی عبور کرده و خواهان برگزاری رفراندومی «کاملا آزاد» است
-
لیگ برتر فوتبال انگلیس دیروز (یکشنبه، ۲۸ مه) به پایان رسید، مسابقاتی که مثل چند فصل اخیر رقابتی شدید در بالا (کسب سهمیه اروپایی) و پایین جدول (فرار از سقوط) آن برقرار بود. اما این فصل لیگ برتر نکاتی ویژه هم داشت که در این مطلب آنها را مرور میکنیم.
-
یک زن بازیگر سرشناس و دو فعال حقوق زنان ایران در روایتهای جداگانهای میگویند که در زمان بازداشت یا احضار، ماموران زن آنها را مجبور کردند به طور کامل برهنه شوند. آنها این اقدام را آزار دهنده و روشی برای تحقیر بیشتر میخوانند.
-
اسد گلزاده بخارایی، شاعر و روزنامهنگار فارسیزبان اهل بخارا، روز دوشنبه (۲۹ مه)، در ۸۸ سالگی چشم از جهان فرو بست. او بیشتر برای کودکان و نوجوانان مینوشت و مجموعههای اشعارش در بخارا، تاشکند، دوشنبه و تهران به چاپ رسیده است. اسد گلزاده بخارایی هر کجا میرفت از زادگاهش بخارا، و از مشترکات فرهنگی و زبانی مردم پارسیگو با افتخار سخن میگفت. پیکر این شاعر تاجیک در یکی از آرامستانهای شهر بخارا به خاک سپرده شد.
-
وقتی رضا حداد درگذشت، بسیاری نامش را برای نخستین بار به این دلیل شنیدند که برخی از زنان بازیگر همانند پانتهآ بهرام یا آزاده صمدی بدون حجاب در مراسم خاکسپاری او شرکت کردند. اما برای بسیاری از تئاتریها، رضا حداد چهره فعال و موفقی بود که با حمایتهای بیدریغش شناخته میشد. رضا حداد، کارگردان تئاتر، موسس شرکت تبلیغاتی شبکه آفتاب، سرمایهگذار و مدیرمسئول مجله شبکه آفتاب، در ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، بر اثر سکته قلبی درگذشت؛ در حالی که تنها ۵۴ سال داشت و چنان از زندگی و فعالیت و موفقیت لبریز بود که کمتر کسی باور میکرد او بخوابد و در خواب، دنیا را ترک کند.
-
شرکت داروگر که خاطرهانگیزترین محصولات را برای چندین نسل ایران به جا گذاشته، این روزها حال و روز خوشی ندارد. بنظر میرسد سرنوشتی مانند دیگر نوستالژیهای ایرانی-مانند شرکت ارج- در انتظار داروگر است و روزهای عمر آن به شماره افتاده است.
-
این هفته در جهان خودرو: رونمایی هشتمین نسل از سدان پرطرفدار بامو، مدل جدید آستون مارتین که با فراری رقابت میکند و برداشت مدرن طراح مشهور ژاپنی از یک ماشین کلاسیک ایتالیایی
-
در آخرین هفته لیگ برتر فوتبال انگلیس، منچستر یونایتد، که با اریک تنهاخ بار دیگر در آرزوی بازگشت به روزهای خوش گذشته بود و با کسب سهمیه لیگ قهرمانان گام بزرگی در این راه برداشت، به مصاف فولام، یکی از پدیدههای این فصل لیگ برتر رفت. یونایتد گرچه این بازی را با پیروزی پشت سرگذاشت، اما آنچه موجب نگرانی هواداران این باشگاه است، در خارج از زمین فوتبال جریان دارد.
-
تحول و تغییر در شرایط گفتگوهای داخلی، فضایی ساخته که پیش از این سابقه نداشت. هنرمندان به زبان رشته خود میگویند، در قالبهای هنری میریزند یا در مصاحبه و گفتار جا میدهند و پاسخ هم میگیرند؛ یا به زبان نقاشی و جدول کلمات متقاطع. گاه واقعا شگفتآور میشود، اما همین اندازه که پیام مردم را با مردم میگذراند، نشان از تحول تازه دارد، جز این مسوولان حکومتی و روحانیون هم اول در سکوت افتادند، حالا کم کم زبان گشودهاند، زبانی که هیچ شباهتی به پیشین ندارد.
-
فیلم «خدایا آنجایی؟ منم مارگرت»، بر اساس کتاب پرفروش جودی بلوم، نویسنده محبوب نوجوانان، در سینماها در حال نمایش است. چه چیز باعث مقبولیت کتابهای او شده، نوجوانان چرا با آنها ارتباط برقرار میکنند، و فروش بسیار زیاد کتابهای او به چه علت است.
-
امروز هفتاد سال از اولین صعود موفقیتآمیز اورست، بلندترین قله جهان واقع در مرز چین و نپال میگذرد. تنزینگ نورگی و ادموند هیلاری، دو مردی که برای اولین بار قلهٔ ۸٬۸۴۹ متری اورست را صعود کردند دیگر در کنار ما نیستند اما پسران آنان به بیبیسی گفتند که چگونه موفقیت پدرانشان دگرگونیهای مثبت و منفی در تاریخ کوهنوردی پدید آورد.
-
آقای اردوغان خطاب به حامیانش که خارج از کاخ ریاست جمهوری جمع شده بودند گفت «کل ۸۵ میلیون نفر جمعیت کشور در این انتخابات پیروز شدند. » با وجود این پیام او برای اتحاد کشور در کنار حرفهایش در به سخره گرفتن رقیب و رهبر زندانی کرد توخالی به نظر میرسد.
-
نواک جوکوویچ، دارنده ۲۳ گرند اسلم تنیس جهان، پس از پیروزی در اولین مسابقهاش در رولان گاروس، پیامی سیاسی در رابطه با کوزوو روی لنز دوربین نوشت.
-
مقامهای روسیه میگویند که حمله هواپیمای بدون سرنشین در مسکو «خسارت جزئی» به چندین ساختمان وارد کرده است. سرگئی سوبیانین، شهردار پایتخت، میگوید که آسیب وارده، جدی نیست. او گفت که ماموران امداد و نجات در صحنه حادثه حاضر شدند. هیچ اظهارنظری از سوی اوکراین در اینباره منتشر نشده است، اما یک روز پیش رئیس اطلاعات نظامی اوکراین، درباره واکنش سریع به یک سری حملات موشکی روسیه، هشدار داده بود.
-
روسیه برای سومین شب متوالی پایتخت اوکراین را هدف قرار داده است. در کییف صدای انفجار شنیده و چندین ساختمان به آتش کشیده شدهاند. مقامهای اوکراین میگویند پدافند هوایی این کشور بیش از ۲۰ هواپیمای بدون سرنشین را رهگیری کرده است. بنا بر گزارشها حداقل یک نفر کشته شده است. پایتخت اوکراین در یک ماه اخیر هفده بار هدف حمله موشکی و پهپادی روسیه قرار گرفته است.
-
یک دانشمند ارشد چینی که پیش از این در دولت این کشور مسئولیت داشته، به بیبیسی گفته است که احتمال نشت ویروس کووید از آزمایشگاه را نباید رد کرد. پروفسور جورج گائو به عنوان رئیس مرکز کنترل بیماری های چین، نقش کلیدی در پاسخ به همه گیری و تلاش ها برای ردیابی منشاء آن داشته است. پروفسور گائو در مصاحبه ای با پادکست یکی از رادیوهای بی بی سی می گوید: «شما همیشه می توانید به هر چیزی مشکوک باشید. این علم است. هیچ چیزی را رد نکنید».
-
در یک استخر استاندارد المپیک ۲.۵ میلیون لیتر آب وجود دارد. اگر به دلایلی می خواهید آن را از دمای دلپذیر ۲۰ درجه سانتیگراد به نقطه جوش برسانید، شرکت آلمانی «راه حل های انرژی ام اِی ان» (MAN Energy Solutions) می تواند این کار را با یک پمپ حرارتی انجام دهد.
-
محمد حسین طاهری آکردی به عنوان دبیر جدید ستاد امر به معروف در ایران، جانشین محمد صالح هاشمی گلپایگانی شد. آقای طاهری آکردی از شاگردان مصباح یزدی است. او میگوید در زمینه گفتگوی ادیان تحصیل کرده است. همزمان با این تغییر بحث لایحه جدید حجاب در ایران ادامه دارد و رئیس مجلس به نمایندگان گفته که هنوز مجلس اعلام وصول نکرده است.
-
توافق بر سر افزایش سقف بدهی دولت در آمریکا به مراحل نهایی نزدیک شده است. اما بده بستانهای این توافق چه و کجاست؟
-
لایحه موسوم به حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب دولت ابراهیم رئیسی، جرایم نقدی و غیر نقدی متعددی را برای زنانی که تن به حجاب اجباری نمیدهند تعیین کرده است. همچنین مجازاتهایی برای افرادی تعیین شده که در اینترنت علیه حجاب تبلیغ میکنند. گروههای هوادار دولت و صداهای معتقد به سفت و سختتر کردن شیوههای حجاب اجباری با این لایحه مخالفت کرده و گفتهاند این جرایم نمیتوانند جلوی بدحجابی را بگیرند.
-
رجب طیب اردوغان از آغازی فروتنانه به یک غول سیاسی تبدیل شده و ۲۰ سال است که ترکیه را رهبری میکند و پس از مصطفی کمال آتاتورک، پدر جمهوری مدرن، کشورش را بیش از هر رهبر دیگری دگرگون کرده است.
-
دکتر الکساندر استاین، روانشناس ساکن بریتانیا که درزمینهٔ ایدئولوژیهای افراطی و روابط اجتماعی خطرناک تخصص دارد به بیبیسی میگوید: «هر جای جهان که باشید حتماً یکجور فرقه (کالت) نزدیک شما خواهد بود.»
-
اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا - ACLU - میگوید در سال جاری میلادی ۴۷۴ طرح، لایحه و اصلاحیه در دست بررسی و تصویب شده را شناسایی کرده است که در پی محدود کردن حقوق جامعه الجیبیتی (اقلیتهای جنسی و جنسیتی شامل همجنسگرایان، دوجنسگرایان، افراد ترنس و بیناجنسی) در آمریکاست. این اتحادیه این آمار را یک رکورد جدید خوانده است.
-
پیامدهای روحی پریود در بعضی زنان آنقدر شدید است که زنانی با سن ۳۰ سال مجبور میشوند درمانهای سختی مانند هیسترکومی یا جراحی برداشتن رحم را انتخاب کنند.
-
اصطلاح «مثبتنگری نسبت به رابطه جنسی» در حال تکامل است و هر روز رواج بیشتری مییابد. اما این اصطلاح چه معنایی دارد؟
-
سی سال پیش، حمله پلیس فدرال به یک فرقه به شدت مسلح و آخرالزمانی، باعث کشته شدن ۸۶ نفر در شهر واکو، تگزاس شد که بزرگترین درگیری در ایالات متحده از زمان جنگ داخلی بود.
-
مصطفی تاجزاده حدود شش سال پس از آزادی بار دیگر بازداشت شد. او در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ داوطلب شد و در سالیان اخیر اصلاحات ساختاری را مطرح کرده است.
-
کلیتوریس بزرگتر از معمول یک نارسایی است که میتواند در بدو تولد وجود داشته باشد یا در سالهای بعد باعث ناراحتی زنان هنگام آمیزش جنسی شود.
-
پویا قربانی در آستانه انتخابات ترکیه نگاهی کرده است به دوره طولانی زمامداری رجب طیب اردوغان، و دگرگونیهای بزرگی که او در ساختار سیاسی و جامعه ترکیه و رابطه آن با جهان ایجاد کرده است.
-
مستند «رادیو میرود؛ تنها صداست که میماند»، ساختۀ داریوش رجبیان، تمام دورۀ موجودیت رادیوی فارسی بیبیسی را دربر میگیرد.
-
مهمترین انتخابات ریاست جمهوری سالهای پسین در ترکیه به دور دوم رفته و بنا است که دور دوم در ۲۸ ماه می برگزار شود. در دور دوم رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدالت و توسعه و رئيس جمهور فعلی ترکیه با قلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوریخواه خلق و نامزد مخالفان اردوغان رقابت خواهند کرد. گرچه برخی از تحلیلگران وضعیت را به نفع اردوغان میبینند ولی در انتخابات همیشه یک نیروی غیرقابل پیشبینی وجود دارد و ممکن است آنگونه که گفتهاند کار در این دور هم برای اردوغان چندان راحت هم نباشد. چنانکه به تازگی خود اردوغان نیز خطاب به هوادارانش گفته است که خوشخیالی را کنار بگذارند و به طور جدی به پای صندوقهای رای بروند.
-
تعیین دو تن از افسران برجسته و با تجربه سپاه پاسداران با پیشینه روابط عمیق با طالبان به عنوان سفیر و معاون سفیر در افغانستان و تحویل دادن سفارت افغانستان در تهران به طالبان، عدهای از شهروندان و بعضی از سیاستمدران افغانستان را که جمهوری اسلامی ایران را در جاذبه های احساسات و عواطف فرهنگی، زبانی و مذهبی به اصطلاح «یار غار» میپنداشتند و این نزدیکی قریب به شیفتگی را با نقش و همکاریهای ایران در زمان جهاد و مقاومت گره میزدند، متعجب، سرخورده و برآشفته کرده است.